Onze manege

Introductie

Manege de Hjouwer is opgericht door en in eigendom van de familie Boersma. De familie Boersma bestaat uit vader Niko, moeder Lucie en dochters Maaike en Hieke. Ze zijn trots op hun familiebedrijf, wat ondertussen al meer dan 20 jaar bestaat.


Geschiedenis

Vanaf juni 1993 werden er aan de Wildehornstersingel naast de boerderij activiteiten ook manegelessen gegeven. Er was toen alleen een buitenbak en de paarden en pony’s stonden in de oude koeienstal. Langzamerhand breidde het aantal lessers zich uit.

In 1996 werd er aan de (voormalige) gemeente Skarsterlân grond verkocht en werd er een boerderij in Oudehaske aangekocht. Ook de melkkoeien verhuisden mee en zo kwam de ligbox leeg te staan. Deze ligboxenstal werd uitgegraven en verbouwd tot de eerste binnenbak. De melkstal werd omgetoverd in een kantine, van het tanklokaal werd een winkel met ruitersportartikelen gemaakt. De paarden en pony’s verhuisden naar de huidige stal.

Al snel breidde het aantal lessers en pensionklanten zich verder uit en werd besloten tot het bouwen van een nieuwe (grotere) rijhal van 25 bij 50 meter. In december 1999 kon deze grotere rijhal met een feestelijke dag worden geopend. Alle lessers hadden stukjes ingestudeerd met de paarden en pony’s zodat er een geweldig showprogramma werd opgevoerd. Tevens werd de nieuw opgerichte rijvereniging en ponyclub Hippische Sportvereniging De Hjouwer gepresenteerd.

In de kleine rijhal (met eerste binnenbak) worden de meeste manegelessen gegeven. Deze rijhal heeft stenen muren en de bak ligt iets lager; hierdoor is het zomers koeler en ’s winters warmer dan buiten. Ook is de akoestiek in deze rijhal zeer goed. De bodem van deze binnenbak is in de zomer van 2002 vernieuwd. Door middel van een eb- en vloedsysteem kunnen we de vochtigheid van de bak regelen zodat de bodem altijd in een perfecte conditie is. De kleine rijhal heeft een afmeting van 26 bij 36 meter. De rijbak zelf is 22 bij 36 meter, met aan beide zijden tribunes die plaats bieden aan ruim 150 personen. Daardoor leent deze hal zich uitstekend voor demonstraties en clinics.

In de tweede (grote) rijhal, die in december 1999 in gebruik werd genomen, wordt naast manegelessen ook menlessen gegeven. Tevens worden hier ’s winters dressuur- en springwedstrijden verreden. Deze rijhal heeft tevens een eb- en vloedsysteem. De rijbak in deze hal heeft een afmeting van 20 bij 50 meter.

In 2004 is de grote rijhal met 30 meter verlengd, zodat er een rijbak van 20 bij 80 meter ontstond, waardoor nu ook de Z-dressuur en het springen hier terecht kunnen.

Al meer dan 25 jaar ervaring!


Faciliteiten

Manege de Hjouwer beschikt over twee binnen bakken (26 bij 36 meter en 20 bij 80 meter), een buitenbak (44 bij 63 meter) met eb en vloedsysteem, twee paddocks, een longeercirkel, een stapmolen, een wasplaats met verwarmd water, meer dan 70 boxen, ruime parkeergelegenheid, een gezellige kantine die plaats biedt aan zo’n 300 personen en een ruitershop. Zomers staan de paarden en pony’s in het omliggende weiland.


Rijvereniging en ponyclub

HS De HjouwerHippische Sportvereniging De Hjouwer (HS De Hjouwer) is in 1999 opgericht voor dressuur-, spring- en menleden die de beschikking hebben over een (eigen) paard. Op dit moment zijn er ongeveer 50 leden actief in de dressuur en het springen. De vereniging maakt gebruik van de faciliteiten van Manege de Hjouwer.

Meer informatie over HS De Hjouwer kan je vinden op de website www.dehjouwer.nl.