Manege de Hjouwer bestaat 25 jaar!

Feest bij Manege de Hjouwer! Dit bloeiende familiebedrijf wordt gerund door twee zussen en viert deze maand haar 25-jarig bestaan. Al heel wat kinderen en volwassenen leerden hier pony- en paardrijden. Als het aan de zussen Maaike en Hieke ligt, groeit en bloeit het bedrijf mooi door. Wat is hun historie en waar willen ze naar toe?

Vader Niko en moeder Lucie hadden samen een melkveebedrijf. De liefde voor paarden kregen Maaike en Hieke al jong mee van hun ouders. Na verloop van tijd ging het melkveebedrijf met de koeien over naar zoon Willem. De paarden gingen naar Maaike en Hieke, samen met de plek waar Manege de Hjouwer nu gevestigd is. Vader Niko verbouwde stapsgewijs het bedrijf en moeder Lucie en de inmiddels overleden amazone Tigi Crow legden de basis voor de huidige manage. Maaike gaf vanaf het begin les naast haar baan als onderwijzeres en Hieke werkte een aantal jaren op andere paardenbedrijven als stalruiter en volgde ondertussen ook de ORUN-opleiding tot instructeur in Ermelo. Ook zet de familie zich met succes in voor de springfokkerij. De paarden boekten goede resultaten en werden o.a. verkocht aan landen als Amerika, Duitsland, Canada, Oostenrijk en China waar ze op internationaal niveau presteerden/presteren. Hieke rijdt de jonge paarden aan en brengt ze uit op springconcoursen tot zeer zwaar niveau (ZZ).

Maar hoe is het nu om als zussen samen een bedrijf te runnen? Daarin zijn ze unaniem. “Geweldig!” De zussen vullen elkaar perfect aan. Ze vergelijken zichzelf wel eens met een getrouwd stel, ze weten elkaars sterke punten te benutten. “Het is ons eigen bedrijf, ons lust en ons leven. Dat delen we” aldus de zussen. Maar de zussen staan er niet alleen voor. Hun optimistische vader Niko heeft een krachtige visie op de toekomst en biedt hun technische ondersteuning. Moeder Lucie is de stille kracht, het vangnet voor alle knelpunten. Zij is ook de creatieveling die de inrichting van de kantine met elk thema/jaargetijde weer sfeervol weet te veranderen. De geschiedenis herhaalt zich, want ook de kinderen van Maaike en Hieke groeien in het bedrijf op. Of er ook nadelen zijn om samen een bedrijf te runnen? Nee, de zussen zien eigenlijk alleen maar voordelen, op een klein puntje na: “Nou ja, we werken zoveel samen, met kerst heb je elkaar dan misschien wat minder te vertellen”.

Wat inspireert jullie nu zo? Maaike straalt als ze over haar vak vertelt. “Ik heb een pedagogische achtergrond. Daar heb ik veel aan, als ik bijvoorbeeld les geef aan volwassenen en kinderen met een beperking. Het is onvoorstelbaar mooi om te zien hoeveel de paarden aan deze mensen teruggeven. Ze leren het paard aanvoelen en leiden zelf het paard. Dat is zo goed voor het zelfvertrouwen. De ruiters worden niet alleen lichamelijk sterker, maar zeker ook mentaal.” Maaike vervolgt dat verlegen kinderen kunnen opbloeien als ze met een paard omgaan. “Paarden voelen perfect aan met welke intentie iemand in het zadel zit.” In de deuropening weet Maaike vaak al welke ruiter bij welk paard past. En dan vertelt Hieke over haar passie, springen. Al vanaf 1991 fokt de familie springpaarden, die ze vervolgens opleiden naar midden en zwaar niveau (M/Z).

En hoe ziet de toekomst van deze vier sterren manege eruit? Hard werken en blijven investeren. Veel liefde voor de dieren en plezier hebben in het werk samen met de collega’s. Dat zijn de ingredi├źnten die de zussen kenmerken. En wat voor een ander betekenen. Dat vinden ze beide ook belangrijk. Gelukkig denken de instructrices Angelina, Jacobina, Nynke en Ryanne er ook zo over.

In hun bescheidenheid blijkt na enig doorvragen hoeveel de zussen eigenlijk (mede) organiseren. Naast een veelheid aan spring- en dressuurwedstrijden en het jaarlijkse ponykamp, is er een activiteitencommissie die van alles organiseert, zoals een spooktocht voor de omgeving. De jeu de boules club is altijd welkom en ook de Amerikaanse automeeting die ooit ruimtegebrek had, komt jaarlijks graag een weekend naar de manege toe. “We hopen dat we dit prachtige bedrijf nog jaren met plezier mogen runnen. Wie weet, willen onze kinderen ons ooit opvolgen.” Maar zo ver is het nog lang niet, want de energieke zussen zitten vol met idee├źn. Met u vieren ze graag de mijlpaal van het 25-jarig bestaan. Komt u ook een kijkje nemen tijdens de open dag op zaterdag 9 juni vanaf 17:00 uur? U bent van harte welkom!